Baanbesluit 7 - Puntjes op de i

Jurrian van der Vaart draait sinds enkele maanden mee als greenkeeper en vindt daar wat van...

baanbesluit

Na een nacht met heftige regenbuien zijn veel van de bunkers uitgespoeld. De mannen kijken er niet echt van op. 'Of de natuur het nou doet of die golfers, repareren moeten we ze toch! Een week later is er in een vochtige, warme nacht veel schimmel ontstaan. De reactie is nu iets nerveuzer: snel besproeien met een organisch, toegestaan middel en maar hopen op het beste. De paniek breekt pas echt uit tijdens de hittegolf, eind juli, wanneer de beregening van de helft van de baan het begeeft. Tees en greens kunnen wel even zonder water, maar met 35 graden kan het heel snel misgaan. Alle hens aan dek om het lek te vinden, te repareren en het gras weer van het nodige water te voorzien.

Een periode meedraaien in een greenkeepersteam opent de ogen voor wat zij elke dag tegenkomen op de golfbaan. Als groentje ben ik begonnen met het simpele opruimwerk, maar al snel stonden de maaiers en machines klaar zodat ik kon meedraaien als volwaardig lid. In de afgelopen maanden heb ik meer dan 200 greens gemaaid, 400 bunkers geharkt, 750 tees verplaatst en 250 holes gestoken. Sinds mijn achtste levensjaar heb ik meer dan 5000 holes gespeeld, maar ik bekijk de golfbaan toch van een heel andere kant na deze ervaring.

Waarom ik met mijn voeten in de klei oude buizen sta uit te graven? Ik ben opgeleid als milieuwetenschapper, maar de gedetailleerde kennis van het onderhoud die ik nu opdoe, helpen me om in de toekomst betere golfbanen te ontwerpen. Kennis en kunde van de architect hebben direct invloed op hoe efficiënt greenkeepers hun dagelijkse werk kunnen doen: greens maaien, bunkers harken, tees verplaatsen. En dat heeft op zijn beurt weer direct gevolgen voor de kwaliteit van de grasmat en dus ook voor de golfers. Elk onnodig uur extra werk is verloren tijd. Tijd die de greenkeepers goed kunnen gebruiken voor dringendere zaken.

Het belangrijkste dat ik heb geleerd in deze periode? Gras kan tegen veel tegenslagen, net als greenkeepers. Van een beetje stress worden beide sterker, maar er zijn grenzen. Daarom is het zo belangrijk dat we gras en greenkeeper de juiste omgeving geven zodat ze allebei toch kunnen floreren in een toekomst waarin extremer weer, minder mankracht en meer stress door het verbod op bestrijdingsmiddelen onvermijdelijk zijn.

Een goed ontworpen baan zorgt ervoor dat de greenkeepers de tijd hebben om de puntjes op de i te zetten, want zeg nou zelf: het aantrekkelijke van golf zit 'm toch juist in de details van het natuurlijke speelveld?

World
  • Golfsupport