Captain Tiger kiest zichzelf

Tja, de nummer 7 van de wereld, winnaar van 82 toernooien op de PGA Tour, wil je als captain natuurlijk in je Presidents Cup-team... ook al ben je het zelf.
Captain Tiger kiest zichzelf

'Mijn overwinning in het Zozo Championship was voor mij de bevestiging dat ik het team kon helpen en playing captain moest worden', vertelt de rookie captain van het Amerikaanse Presidents Cup-team, dat het in december in Australië opneemt tegen de 'Internationals.'

'Het wordt hard werken, maar ik heb er zin in', aldus Woods, die voor de negende keer in actie komt  in het tweejaarlijkse treffen tussen Amerika en 'de rest van de wereld minus Europa', en 24 wedstrijden wist te winnen, waaronder zes singles.

Naast zichzelf koos de 43-jarige legende ook matchplayspecialist Patrick Reed, Tony Finau en U.S. Open-kampioen Gary Woodland.

Zij voegen zich bij de spelers die zich automatisch wisten te plaatsen: Brooks Koepka, Justin Thomas, Dustin Johnson, Patrick Cantlay, Xander Schauffele, Webb Simpson, Matt Kuchar en Bryson DeChambeau.

Met 11 spelers uit de top-16 van de wereld is dit het sterkste Amerikaanse team ooit – alleen veteraan Kuchar valt met een 22ste plaats een beetje buiten de boot.

De meest opvallende afvaller is Rickie Fowler (nummer 21 van de wereld), die de afgelopen vier edities wel van de partij was, terwijl Phil Mickelson voor het eerst sinds 1994 mist op de startlijst.

Op papier hebben de Amerikanen geen kind aan het Internationale Team van Ernie Els. Adam Scott is met een 17de plaats op de wereldranglijst de hoogst geplaatste speler, gevolgd door Hideki Matsuyama (20) en Louis Oosthuizen (23)

Overwinning nummer 11 lijkt dus slechts een formaliteit. De 'Internationals' wisten één keer te winnen en één keer werd besloten de Presidents Cup te 'delen'.

Dat was in 2003 en de huidige captains waren de hoofdrolspelers in dit unieke gelijkspel. Woods en Els hielden elkaar in drie sudden death play-off holes in evenwicht – op de laatste hole met briljante putts (video) – en omdat het donker werd, besloten de teams tot een gelijk spel'.

Presidents Cup

Laatste nieuws