Spanning neemt toe op Mallorca

Alle ogen op 'projected standings'

wil besseling

Sinds enkele maanden heeft de site van de Challenge Tour dezelfde feature die al jaren de laatste wedstrijden van de PGA Tour een extra dimensie geeft. Prima, dat leaderboard, hartstikke mooi om te zien wie er eerste (Laporta, -5), tweede (Garcia Rodriquez, -4) of derde (Sciot-Sigrist, -3) staan, het is vooral de laatste kolom op de website die deze dagen de aandacht trekt.

Hole voor hole wordt daar bijgehouden op welke positie van de Order of Merit elke speler staat als het toernooi op dat moment voorbij zou zijn. En dus zit iedereen - en zeker de fans van de vier Nederlanders die nog in de race zijn - constant te kijken of er een groen (omhoog) of rood (omlaag) pijltje achter de namen van Wil Besseling, Lars van Meijel, Darius van Driel en Daan Huizing staan.

En groene pijltjes is wat ze de komende dagen stuk voor stuk nodig hebben. 

Wil Besseling staat er halverwege de Grand Final het beste voor, maar ook de negende plaats die de Noord-Hollander nu inneemt is niet genoeg om op dit moment aanspraak te mogen maken op een van de vijftien tourkaarten. Met een score van +1 over 36 holes klimt hij weliswaar iets op de Order of Merit, als nummer 17 zou hij alsnog net misgrijpen.

Dat geldt ook voor Daan Huizing (T16) en Lars van Meijel (T25) die met scores van +2 en +3 allebei iets inleveren op de jaarranglijst. Huizing staat 'virtueel' 23ste, Van Meijel 'virtueel' 18e.

De enige Nederlander die met nog 36 holes te spelen op een tourkaart staat - opnieuw, virtueel - is Darius van Driel, maar de Zuid-Hollander is van het kwartes tegelijkertijd ook de laagst geklasseerde landgenoot op Alcanada. Van Driel staat na rondes in 74 en 72 slagen gedeeld 30e en zou daarmee, als de strijd nu wordt gestaakt, de vijftiende en laatste kaart op mogen halen.

Met nog 36 holes te spelen is niet een van de vier al zeker van een kaart, maar net zo min is een van hen al uitgespeeld. 

Dat wordt twee dagen fanatiek kijken naar die laatste kolom op de site van de Europese Tour. Wordt het pijltje dit weekend groen of kleurt hij rood?

Leaderboard

Tour
  • Golfsupport