Deze Week: Luiten klaar voor grote finale

Nederlandse nummer een kan seizoen 2019 sterk besluiten … PGA Tour eindigt het jaar met RSM Classic … Tour Championship LPGA Tour

Joost Luiten

Europese Tour

Kampioenschap: DP World Tour Championship

Data: 21 – 24 november 2019

Baan: Jumeirah Golf Estates, Earth Course, Dubai (VAE)

Lengte: 7.017 meter

Par: 72

Prijzengeld: $ 8.000.000

Punten voor jaarranglijst Europese Tour: 12.000

Mooie namen: Alle grote spelers van de Europese Tour reizen af naar Dubai.

Nederlanders: Joost Luiten

Laatste 5 toernooien Luiten: 25-11-34-25-10

Laatste vijf eindposities Luiten op de Europese jaarranglijst: 11-50-15-36-55

Luiten en het Tour Championship: Er zijn maar twee spelers in het veld van vijftig man die meer Tour Championships hebben gespeeld dan Joost Luiten: Lee Westwood en Francesco Molinari. De Engelsman en de Italiaan deden mee aan alle tien edities op Jumeirah. Joost Luiten kwam tot negen deelnames – onafgebroken van 2010 tot en met 2018.

Dat zegt toch wel veel over de kwaliteiten van de Nederlandse nummer een, die sinds het Schots Open in juli niet meer in het weekeinde heeft ontbroken.

In zijn negen optredens in het Tour Championship eindigde Luiten (foto boven op de par-5 achttiende van Jumeirah) twee keer in de top-10. Hij werd vierde in 2013 en negende in 2014. Zijn hele reeks: 26-51-16-4-9-31-13-44-22.

Winnaar in 2018: Danny Willett (Eng)

Laatste vijf winnaars: 2018 – Danny Willett (Eng), 2017 – Jon Rahm (Spa), 2016 – Matthew Fitzpatrick (Eng), 2015 – Rory McIlroy (N-I), 2014 – Henrik Stenson (Zwe)

Laatste vijf nummers een van de Europese Tour: 2018 – Francesco Molinari (Ita), 2017 – Tommy Fleetwood (Eng), 2016 – Henrik Stenson (Zwe), 2015 – Rory McIlroy (N-I), 2014 – Rory McIlroy (N-I)

Televisie: Ziggo Sport Golf zendt alle dagen live uit. Donderdag tot en met zaterdag van 8.00-14.00 uur. Zondag van 7.30-13.30 uur.

Bijzonderheden: Het veld is bijna perfect. Aan het Tour Championship doen de beste vijftig beschikbare spelers van de jaarranglijst van de Europese Tour (The Race to Dubai dus) mee. Alleen de nummer 39 van de ranking heeft zich afgemeld: Tony Finau.

Dat is een gelukje voor de nummer 51, ofwel de Deen Joachim B. Hansen. Pech voor de spelers vlak achter hem: Sebastian Soderberg, Lucas Bjerregaard, Eddie Pepperell en Nicolas Colsaerts.

Bernd Wiesberger begint het Tour Championship als de nummer een en hij had bij een zege in Zuid-Afrika de deur bijna dicht kunnen doen. Maar Wiesberger eindigde niet sterk in Sun City en dat geeft de naaste achtervolgers weer hoop.

En het zijn niet de minsten die Wiesberger van de eerste plaats willen en kunnen stoten: Tommy Fleetwood, Jon Rahm, Shane Lowry en Matthew Fitzpatrick. Alleen een van deze vijf gaat Francesco Molinari als winnaar van de jaarranglijst opvolgen.

Rory McIlroy, zesde op de ranking, heeft een te grote achterstand op Bernd Wiesberger.

Dat McIlroy aan de start verschijnt is in feite een mirakel. Hij liet ongeveer een jaar geleden weten geen lid meer te zijn van de Europese Tour. Maar de Tour kan kennelijk niet zonder de Noord-Ier. En regels zijn er om gebroken te worden.

Er zit deze week acht miljoen dollar in de prijzenpot. Daarvan gaat drie miljoen naar de winnaar. De Europese Tour spreekt in superlatieven over de hoogte van dat recordbedrag, maar feit is dat dit alleen maar mogelijk kon worden door het veld van zestig naar vijftig spelers terug te brengen.

De top-5 van de uiteindelijke jaarranglijst mag overigens ook nog eens een bonuspool gevuld met vijf miljoen dollar verdelen.

In de tijd dat Volvo nog hoofdsponsor was van de Europese Tour werd de finale in Zuid-Spanje gespeeld, meestal op het onvolprezen Valderrama. Nu zitten we al voor het elfde jaar met een uiterst matige en saaie baan in Dubai opgescheept.

Money talks, beste golfvrienden.

Zeker de eerste negen van de door Greg Norman ontworpen course is van een niveau dat een groot afsluitend kampioenschap onwaardig is. Pas na de turn komen er een paar leuke holes in het spel.

Op dag 1 gaan de spelers aan de hand van de ranking de baan in. Wiesberger zit dus samen met Tommy Fleetwood in de laatste groep (9.40 uur Nederlandse tijd). Joost Luiten is gekoppeld aan Sergio Garcia. Zij gaan om 7.35 uur Nederlandse tijd de baan in. Vanaf de tweede ronde is de stand in het toernooi bepalend voor de samenstelling van de startlijst.

En dan nog dit: als Luiten op de jaarranking in de top-30 eindigt, verdient hij en passant een startbewijs voor The Open van volgend jaar juli.

Startlijst dag 1 (pdf)

Vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring via website Europese Tour.PGA Tour

Kampioenschap: RSM Classic

Data: 21 – 24 november 2019

Baan: Sea Island Resort, Seaside Course, St. Simons Island, Georgia (VS)

Lengte: 6.451 meter

Par: 70

Prijzengeld: $ 6.600.000

Mooie namen: Matt Kuchar, Webb Simpson, Charles Howell, Kevin Kisner, Luke Donald, Russell Knox en Alex Noren

Nederlanders: Geen

Titelverdediger: Charles Howell (VS)

Laatste vijf winnaars: 2018 – Charles Howell (VS), 2017 – Austin Cook (VS), 2016 – Mackenzie Hughes (Can), 2015 - Kevin Kisner (VS), 2014 – Robert Streb (VS)

Televisie: Ziggo Sport Golf zendt alle dagen live uit. Donderdag en vrijdag van 18.00-22.00 uur. Zaterdag en zondag van 19.00-22.00 uur.

Bijzonderheden: Dit is het laatste toernooi van het seizoen 2019/2020 dat dit kalenderjaar wordt gespeeld. De eerstvolgende wedstrijden zijn het Tournament of Champions (2 – 5 januari) en het Sony Hawaii Open (9 – 12 januari).

De komende weken worden nog wel Tiger’s invitatietoernooi (Hero World Challenge, 4 – 7 december) en de Presidents Cup (12 – 15 december gespeeld).

De RSM Classic staat sinds 2010 op het schema van de PGA Tour. De deels door grootmeester Harry Colt ontworpen baan (geopend in 1929) werd later door de Amerikaanse architect Tom Fazio gernoveerd. Colt tekende negen holes en in 1999 maakte Fazio er een 18-holes course van.

En dan nog dit: Davis Love is de gastheer en hij heeft een wildcard gegeven aan zoon Dru. De jonge Love kreeg al een fors aantal invites van de Tour en dat zorgde regelmatig voor gefronste wenkbrauwen. Dru Love is een matige speler (1516de op de wereldranglijst) en hij overleefde onlangs de tweede voorkwalificatie voor de Qualifying School van de Korn Ferry Tour niet eens. Hij speelde in 2018 en 2019 op invitatiebasis elf toernooien van de Europese en de PGA Tour en haalde zegge en schrijve één cut.

Geen probleem voor Davis Love. Dat Dru weer een startplaats krijgt, is een voorbeeld van hoe je als vader op beschamende wijze je kind bevoordeelt, ten koste van hard werkende pro’s van een veel hoger niveau die thuis moeten blijven.

Vanaf donderdag 15.00 uur Live Scoring via website PGA TourLPGA Tour

Van 21 – 24 november wordt in Naples, in het zuidwesten van Florida het CME Group Tour Championship gespeeld. Een klein veld, een mooi prijzengeld. En uiteindelijk wordt hier beslist wie de nummer een van het seizoen 2019 wordt.

Meer informatie en scoring via website LPGA TourLadies European Tour

Anne van Dam staat op de deelnemerslijst van het Andalucia Open de España dat van 28 november – 1 december wordt gespeeld. De Nederlandse topspeelster behaalde de titel in 2018.

Meer informatie via website Ladies European TourAsian Tour

In de Maleisische stad Sabah wordt van 21 – 24 november het met 300 duizend dollar gedoteerde Sabah Masters gespeeld. Gastheer is de Sutera Harbour Golf & Country Club

Meer informatie en vanaf donderdag 2.00 uur Live Scoring via website Asian Tour

Tour
  • Golfsupport.nl