Veerman en Van Meijel dwingen promotie af

Besseling en Van West volgend jaar op Challenge Tour
johannes veerman

Na de eerste twee rondes stond geen van de Nederlanders in Spanje er slechter voor dan Johannes Veerman. De Nederlander met een Amerikaans paspoort opende met twee keer een 74 en vond zichzelf daarmee terug in de staart van het klasement.

Vanaf de derde dag tapte Veerman, die al een vol speelrecht op de Asian Tour heeft, echter uit een heel ander vaatje. Twee opeenvolgende rondes in 67 slagen werden gevolgd door een 66 op dag 5 en dag 6. Met de laagste score van het hele veld over de laatste vier dagen, en een totaalscore van -14, heeft Nederland in 2020 in elk geval 'een halve' Nederlander erbij op het hoogste niveau.

Een ruim half uur na de binnenkomst van Veerman, kon het rood-wit-blauw nogmaals gehezen worden en de prestatie van Lars van Meijel was zo mogelijk nóg bijzonderder dan die van Veerman.

Van Meijel begon het seizoen op de satelietcircuits, verwierf zichzelf dankzij invites van The Dutch Futures al snel een vol speelrecht voor het restant van 2019, won eind september brutaal het Hopps Open de Provence, miste maar net promotie via de Order of Merit, maar stelde in Spanje alsnog 'orde op zaken'.

De 25-jarige Brabander speelde vijf van de zes rondes onder par, met de -7 van de derde dag als hoogtepunt, en wist alleen in de vijfde omloop geen rood op de borden te krijgen waardoor zijn uitgangspositie voor het ingaan van de laatste ronde uitstekend was.

Een uitstekende uitgangspositie alleen is echter niets waard als je het niet af kan maken, maar het zag er de hele dag geen moment naar uit dat Van Meijel niet zou slagen in zijn missie. Een birdie op de eerste negen, maar vooral de drie birdies kort na de turn, waren voldoende om de deur naar de Europese Tour helemaal open te gooien al maakte hij het met bogeys op vijftien, zestien én zeventien nog even heel spannend.

'Op vijftien had ik pech dat ik een heel dun boompje raakte waardoor ik in een struik terecht kwam en moest droppen. Op zestien slag ik gewoon een heel slechte bal, een wedge het water in, en dat kwam wel echt door de zenuwen ja. En op zeventien had ik een putt van vijftien meter en maak ik een drieputt. Gelukkig sla ik op achttien denk ik mijn beste bal van het jaar en lig ik op vier meter voor eagle.'

Met een laatste ronde in 69 slagen, en een totaal van -13, gaat Golftonspeler Van Meijel volgend jaar Joost Luiten, Darius van Driel en Johannes Veerman gezelschap houden op het hoogste niveau.

'Ik kan het nog nauwelijks geloven, ik denk dat dit nog wel even tijd nodig heeft om in te dalen', zegt Van Meijel minuten nadat zijn kaart binnen is. 'Ik had natuurlijk al wel een deelkaart, maar nu kom ik ook in de grote toernooien. Het is snel gegaan dit jaar en zeker na een moeilijk 2018 is dat wel heel lekker. Als je zo'n slecht jaar hebt dan slaat toch de twijfel toe of je wel goed genoeg bent. Ik ben iedereen - mijn ouders, mijn team, coaches, sponsors iedereen - zo ontzettend dankbaar dat ze achter me staan. Samen hebben we dit mogelijk gemaakt.'

Voor Robbie van West (-8) en Wil Besseling (-9) ligt een kaart voor de Challenge Tour klaar. De tweedejaars professional en de routinier konden allebei geen move maken op de slotdag en kwamen uiteindelijk een paar slagen tekort om zich volgend jaar speler van de Europese Tour te mogen noemen.

Vooral voor Besseling zijn de druiven zuur. De Noord-Hollander speelde een uitstekend seizoen maar grijpt opnieuw net mis. Voor Van West is de missie naar Spanje sowieso geslaagd. De promovendus van de Pro Golf Tour verbeterde zijn status door het halen van de cut aanzienlijk en zal daardoor op meer starts mogen rekenen dan hij aanvankelijk op zak had.

Leaderboard

Laatste nieuws