Deze week: dubbele rol van Woods

Woods is deze week captain en speler. Kan hij zijn team naar een nieuw succes in de Presidents Cup leiden? Johannes Veerman is doorgereisd naar Jakarta. Daar speelt hij deze week het Indonesisch Masters.
Royal Melbourne

PGA Tour

Toernooi: Presidents Cup
Data: 12 – 15 december 2019
Baan: Royal Melbourne, Black Rock, Victoria (Aus)
Lengte: 6.444 meter
Par: 71
Prijzengeld: Niets, maar de spelers mogen wel een bedrag laten overmaken naar een door henzelf gekozen goed doel.
Teams: Amerika neemt het op tegen The Internationals, ofwel de rest van de wereld zonder Europa.
VS: Captain: Tiger Woods (en tevens captain’s pick). Assistenten: Fred Couples, Zach Johnson, en Steve Stricker. Spelers: Amerika: Patrick Cantlay, Bryson DeChambeau, Tony Finau (captain’s pick), Rickie Fowler (vervangt Brooks Koepka), Dustin Johnson, Matt Kuchar, Patrick Reed, (captain’s pick) Xander Schauffele, Webb Simpson, Justin Thomas en Gary Woodland (captain’s pick).
The Internationals: Captain: Ernie Els. Assistenten: K.J. Choi, Trevor Immelman, Geoff Ogilvy en Mike Weir. Spelers: Byeong Hun An (vervangt captain’s pick Jason Day) Abraham Ancer, Adam Hadwin (captain’s pick), Sungjae Im (captain’s pick), Marc Leishman, Haotong Li, Hideki Matsuyama, Joaquin Niemann (captain’s pick), Louis Oosthuizen, C.T. Pan, Adam Scott en Cameron Smith.
Laatste winnaars: 2017 – VS, 2015 – VS, 2013 – VS, 2011 – VS, 2009 – VS
Spelvorm: Matchplay met teams van twaalf spelers. Er worden verdeeld over vier dagen dertig partijen gespeeld. Het team dat 15,5 punten of meer behaalt, wint de Presidents Cup. Bij een draw behoudt titelverdediger Amerika de trofee.
Op dag 1 worden vijf fourballs gespeeld, op dag 2 vijf foursomes, op dag 3 vier fourballs en vier foursomes. Op dag 4 vinden twaalf singles plaats.
Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Vanwege het tijdsverschil van tien uur is het misschien even puzzelen …
Dag 1 – woensdag 23.30 uur tot donderdag 6.00 uur. Dag 2 – Vrijdag 1.00 tot 6.00 uur. Dag 3: Vrijdag 21.00 uur tot zaterdag 7.00 uur. Dag 4: zondag 0.00 uur tot 6.00 uur.
Ruime samenvattingen: Donderdag en vrijdag van 9.00-12.00 uur. Zaterdag en zondag van 9.00-13.00 uur
Bijzonderheden: De Ryder Cup – de Match der Matches – is en blijft het origineel, beste golfvrienden.
Maar de Amerikaanse PGA Tour ergerde zich al jaren flink aan het feit dat men de spelers leverde en dat de PGA of America (in feite de bond van clubpro’s) en de Britse PGA alle revenuen mocht opstrijken.
De tegenzet werd de Presidents Cup – voor de volle honderd procent eigendom van de PGA Tour. Half september 1994 werd op de Robert Trent Jones Golfclub bij Washington D.C. de eerste match gespeeld.
In de cup is een wereldkaart gegraveerd. Het logo is – natuurlijk! – op Europa gemonteerd.
De PGA Tour en vooral de Amerikaanse spelers hebben de Presidents Cup altijd als een vriendschappelijke match in de markt gezet. Het was iets leuks, collega’s onder elkaar. Dat felle (en de vaak bijbehorende nederlagen) van de Ryder Cup, daar had en heeft Amerika geen behoefte aan. Wel aan de inkomsten, natuurlijk. Gevolg: zelfs na al die jaren leeft het duel niet echt. Bij The Internationals is maar zelden het saamhorigheidsgevoel bespeurd dat Europa zo sterk maakt in de Ryder Cup.
Er hebben inmiddels twaalf ontmoetingen plaatsgevonden en Team USA heeft er tien gewonnen.
In 1998 trokken The Internationals (op Royal Melbourne!) met 20,5 – 11,5 aan het langste eind. In 2003 werd het op het Zuid-Afrikaanse Fancourt een 17 – 17 draw. Er was een play-off tussen Tiger Woods en Ernie Els en ook die werd gehalved omdat het donker werd. Men besloot het er maar bij te laten, omdat een groot deel van het Amerikaanse twaalftal naar huis wilde vanwege Thanksgiving Day.
Wie de samenstelling van de teams van deze editie onder de loep neemt, zal tot de conclusie komen dat de Amerikanen favoriet zijn. Twee jaar geleden werd het in New Jersey 19 – 11 voor Team USA. Ook toen was het verschil vooraf (op papier) al heel groot.
Alle twaalf spelers van Amerika staan in de top-30 van de wereldranglijst. The Internationals hebben er slechts vier.
De gemiddelde positie op de wereldranglijst van de twaalf Amerikanen is 12,3 – het beste ooit. De sterkste speler van The Internationals is Adam Scott. Hij staat achttiende op de meest recente ranking.
Maar: matchplay heeft zijn eigen wetten en wie weet kunnen de mannen van Ernie Els – gesteund door waarschijnlijk flink luidruchtige Aussies – het de tegenstanders nog een beetje lastig maken.
Royal Melbourne is voor de derde keer gastheer. Naast de al vermelde match van 1998 was er ook in 2011 aldaar een ontmoeting. Die werd met 19 – 15 door Team USA gewonnen. Dat enigszins kleine verschil geeft een beetje ‘internationale’ hoop voor Els cs.
Tiger Woods wordt de tweede playing-captain in de geschiedenis van de Amerikanen. Hale Irwin leidde zijn team in die rol in 1994 naar de zege. Hij won twee van zijn drie partijen.
En dan nog dit (I): de man die Royal Melbourne (grotendeels) ontwierp? Alistair Mackenzie. Die kennen we allemaal als de architect van Augusta National. Mackenzie tekende de West Course samen met Alex Russell, winnaar van het Australisch Open in 1924. Laatstgenoemde is ook de ontwerper van de East Course. De beste holes van de twee courses vormen de baan die gastheer was van tal van grote kampioenschappen en dus ook voor de match van deze week
En dan nog dit (II): Royal Melbourne ligt ten zuiden van de stad, op de zogenaamde Sandbelt. Dat is een streek met een ondergrond die perfect is voor de aanleg van golfbanen. Royal Melbourne is de beste, maar bijvoorbeeld het nabij gelegen Kingston Heath doet daar weinig voor onder.
En dan nog dit (III): in februari 2004 verbaasde Ernie Els de golfwereld door tijdens de Heineken Classic met elf birdies en een eagle het baanrecord op 60 te bepalen. Hij haalde slechts vier keer de driver uit de tas.
En dan nog dit (IV): De kans is groot dat vooral Patrick Reed het naar aanleiding van zijn strafslagen van vorige week in het toernooi van Woods zal moeten ontgelden. Hij wordt via de sociale media flink aangepakt, onder andere door Anne van Dam. Zij twitterde:’ DQ and banned from the tour if you ask me’.
Ook – of beter: juist – een van de spelers van The Internationals was niet mals in zijn oordeel. Cameron Smith zei volgens Australische media dit: ‘I don't have any sympathy for anyone that cheats I hope the crowd absolutely gives it to not only him, but everyone (on the American team) next week. I know Pat pretty good and he's always been nice to me, so I don't want to say anything bad about him but anyone cheating the rules, I'm not up for that.’
Na aankomst in Melbourne moest Reed wel reageren. Dit zei hij letterlijk: 'If you’re intentionally trying to do something, that would be considered cheating, but I wasn’t intentionally trying to improve a lie or anything like that.'
Meer informatie en vanaf donderdag middernacht Live Scoring via de website van de PGA Tour


Europese Tour

Na het Mauritius Open hebben de spelers voldoende tijd om naar Australië af te reizen. Daar wordt volgende week (19 – 22 december), in Queensland, het Australisch PGA Championship gespeeld. Het is een oeroude titelstrijd, die voor de vijfde keer (ook) meetelt voor de ranking van de Europese Tour.
Joost Luiten, Darius van Driel, Lars van Meijel en Wil Besseling blijven thuis, maar Johannes Veerman heeft zich wel ingeschreven.
Daarna is er sprake van een pauze en in 2020 zal het Zuid-Afrikaans Open het bal openen. Deze titelstrijd vindt van 9 – 12 januari plaats op de baan van de Randpark Golfclub in Johannesburg.
Meer bijzonderheden via de website van de Europese Tour en de website van het Australisch PGA Championship


PGA Tour

Het seizoen 2020 wordt van 2 – 5 januari voortgezet met het Sentry Tournament of Champions. Gastheer is traditioneel de Plantation Course van het Kapalua Resort op het Hawaiiaanse eiland Maui.
Meer informatie via de website van de PGA Tour


LPGA Tour

Het seizoen 2020 van het sterke damescircuit telt 33 toernooien in elf verschillende landen, kondigde commissionair Mike Whan onlangs aan. Anne van Dam en haar collega’s mogen 75 miljoen dollar verdelen. De eerste wedstrijd wordt half januari in Orlando gespeeld.
Kalender 2020 (pdf)


Ladies European Tour

In de tweede helft van januari worden op het Spaanse La Manga de pre-kwalificatie en de Qualifying School voor het seizoen 2020 gespeeld.
Meer informatie via de website van de Ladies European Tour


Asian Tour

Presidents Cup of geen Presidents Cup, het gewone toernooileven gaat door. Van 12 – 15 december wordt op de baan van de Royale Jakarta Golfclub (inderdaad, Royale met een e aan het eind) het met 750 duizend dollar gedoteerde BMI Indonesisch Masters gespeeld.
Aan de voorlaatste wedstrijd van het seizoen 2019 doet ook Johannes Veerman mee. Hij staat nu tiende op de Order of Merit.
Veermans moeder komt uit Indonesië en hij beschouwt dit toernooi – net als het KLM Open – daarom als bijzonder.
Meer bijzonderheden en vanaf donderdag 2.00 uur Live Scoring via website Asian Tour


Alps Tour

Half december begint in het zuiden van Spanje – op La Cala – de reeks kwalificatiewedstrijden met als inzet een tourkaart voor 2020. Op de lijst van de prekwalificatie komen we Nederlandse namen regen als die van Michael Wedema, Kevin Echteld en Robin van Deutekom.
Meer informatie via website Alps Tour

Laatste nieuws