Column: Uit de kast 

'Hoeveel topgolfers er al uit de kast zijn gekomen?', vraagt Rob Hoogland zich af in zijn column

fujikawa

Eentje, als ik goed ben geïnformeerd.

Let wel, ik heb het over mannelijke topgolfers. Hoewel er nauwelijks iets over is gepubliceerd, is in het vrouwelijke topgolf, net als in het vrouwelijke toptennis trouwens, het aantal speelsters dat op leden van het eigen geslacht valt bovengemiddeld. Bij de heren ken ik, zoals gezegd, slechts één geval: de Amerikaan Tadd Fujikawa die in september vorig jaar, na het voeren van een lange innerlijke strijd, bekendmaakte dat hij homoseksueel is. Hij verwierf daarmee veel steun en sympathie, ook onder medespelers, maar daar bleef het bij. Zijn stap vond geen navolging.

Hoe komt dat?

Toch schaamte en verstotingsangst, zoals in de voetballerij?

Ik vrees het met grote vreze.

De golfsport is in veel opzichten te prefereren boven de voetbalsport. In laatstgenoemd spel, ik noem maar iets, is het uitgangspunt dat alles is toegestaan wat de scheidsrechter niet ziet gemeengoed geworden. Dat mag je gerust een beschamende ontwikkeling noemen. Beste voorbeeld, nog steeds: de glaszuivere goal die Duitsland-goalie Manuel Neuer op het WK van 2010 tegen Engeland moest incasseren. De bal passeerde na een schot van Frank Lampard via de onderkant van de lat zeker een halve meter de lijn. Iedereen zag het, ook Neuer, maar de scheidsrechter deed een Stevie Wondertje (de VAR moest nog worden uitgevonden). En dus dacht de keeper, zoals hij na afloop ook verklaarde: 'Wat kan mij het verdommen, ik breng de bal gewoon terug in het spel.'

Honderden miljoenen kijkers waren er getuige van.

En niemand die het Neuer kwalijk nam.

Ondenkbaar in de edele golfsport, dit soort dingen. Golfers worden zelfs geacht zichzelf te diskwalificeren als na hun ronde blijkt dat iets, soms ook buiten hun schuld, niet volgens de regels is gegaan. Dat gebeurt regelmatig, al belazeren naar mijn stellige overtuiging – vooral wanneer zij weten dat er geen camera’s in de buurt zijn – meer spelers de boel dan over het algemeen wordt aangenomen. Toch heeft de golfsport wat dat betreft een grote voorsprong op de voetbalsport. Dat moeten wij koesteren. Maar wat wij niet moeten koesteren is dat er binnen de voetbalsport en golfsport qua openheid over seksuele geaardheid blijkbaar dezelfde aartsconservatieve gedachten op worden nagehouden.

Kom aan, boys, uit de kast jullie, laten we ook op dit gebied een grote voorsprong nemen!

Wat zeg je? De LHBTGQ+-beweging kent ook nog vogels van een ander pluimage?

Eeehh... daar heb ik ook nog wel iets over te melden.

Weet je wat, dat bewaar ik voor de volgende keer.

(Deze column van Rob Hoogland stond eerder in Golfers Magazine 9)

World
  • Golfsupport