Verliefd op zijn gezin - en op gras

De Australiër Marc Leishman won afgelopen zondag voor de vijfde keer op de PGA Tour. Hij klopte op Torrey Pines een groep sterke spelers, maar daar gaan we het hier niet over hebben.

Leishman en familie

Vijf jaar geleden verloor Leishman bijna zijn echtgenote Audrey aan een gecompliceerde, acute medische aandoening, De artsen gaven haar vijf procent kans op overleving en brachten Audrey Leishman in een kunstmatige coma.

De redding was de beslissing om haar op haar buik te leggen, zodat er minder vocht in haar longen zou blijven.

Vlak voor ze in coma raakte, drukte Audrey haar man op het hart om goed voor de katten te zorgen en ook om foto’s van hun twee jonge zoontjes te laten maken. Voor het paasfeest.

‘Ik was volkomen in paniek’, zei Marc later. ‘En ik ben nog elke dag dankbaar voor haar redding.’

Audrey en Marc Leishman hebben inmiddels een stichting opgericht om anderen die aan deze aandoening lijden te helpen.

Snel iets luchtigers dan.

Leishman wordt door zijn collega’s vaak meewarig aangekeken als het om gras gaat.

Zijn tuin in het aan de Atlantische Oceaan gelegen Virginia Beach is na zijn gelukkig weer kerngezonde vrouw en hun drie kinderen – er is inmiddels ook een dochter geboren – zijn grote liefde.

Het liefst maait Marc Leishman zijn stevige gazon – inclusief twee greens – elke dag. Hij heeft twee geavanceerde maaiers – een voor het grote en een voor het kleine werk. Leishman heeft geleerd hoe je al maaiende een mooi ruitpatroon kunt creëren.

Het nieuws drong door tot zijn moederland en in de aanloop tot de Presidents Cup, vorig jaar december, mocht hij het gras van het grootste en mooiste cricketveld van Melbourne maaien.

‘Je zou kunnen zeggen dat het naast een hobby eigenlijk ook een obsessie is’, zegt hij eerlijk. ‘Mijn buren snappen er in ieder geval niets van.’

Marc en zijn vader gingen zelfs een keer zover dat ze de bovenlaag van het gras in brand staken om zo uiteindelijk een nog mooier grasveld te krijgen. ‘Dat doe ik echt nooit meer’, zegt Leishman een beetje bedeesd. ‘Ik denk dat het strafbaar is.’

Jan Kees van der Velden leest elke woensdag een column voor in de Golfpodcast. Klik hier om de nieuwste aflevering van dit programma te beluisteren.

Columns
  • Golfsupport.nl