Eindelijk weer eens McDowell

Hij moest er zes jaar op wachten, maar in het Saudi International brak Graeme McDowell de ban en won hij zijn elfde toernooi op de Europese Tour.

Eindelijk weer eens McDowell

De 40-jarige Noord-Ier begon de slotronde met een slag voorsprong op Victor Dubuisson, maar die leverde hij op de eerste hole al meteen in.

'Je hebt banen waar je je fijn voelt, maar dat heb ik hier helemaal niet', verklaarde McDowell zijn moeizame eerste negen (+1). 'Er waren heel veel drives waar ik oncomfortabel van werd – zeker met deze wind – en daarom ben ik trots dat het is gelukt.'

Als je ooit de winnende putt voor de Ryder Cup hebt gemaakt, weet je wat spanning is en McDowell liet zich niet opjagen door de longhitters Dustin Johnson (67), Thomas Pieters (65) en Phil Mickelson (67), die hem op de hielen zaten.

Hij hield de fouten tot het minimum beperkt en met birdies op hole veertien en vijftien gaf hij zichzelf een buffer van twee slagen voor de laatste hole. Zelfs een wat zenuwachtige bunkerslag en dito putt brachten zijn elfde titel op de Europese Tour niet in gevaar.

Een ronde level par (70) betekende voor McDowell een totaal van -12, zodat titelverdediger Dustin Johnson (-10) het hoofd moest buigen – ondanks twee eagles.

'Ik heb de afgelopen anderhalf jaar hard gewerkt om weer aan de top te komen', aldus de emotionele routinier naar zijn ronde. 'Ik wilde mijn kinderen geen oude YouTube video's van mijn successen laten zien...'

Joost Luiten besloot de 'desert swing' met een 70 en 44ste plaats (par). De Nederlander haalde in zijn eerste drie toernooien van het seizoen de cut, maar met een 66ste, 42ste en 44ste plaats is de start voorzichtig.

Leaderboard