TaylorMade Truss putters: stabiele driehoek

De overwinning van Dustin Johnson was de eerste voor de opvallende Truss putter, met een hosel die in contact staat met een groter deel van de toplijn.

TaylorMade Truss putters: stabiele driehoek

Traditionele design? Dat is niet het eerste waar je aan denkt als je de Truss putters van opzij ziet ziet. De driehoekige, gesloten hosel is een massieve blikvanger waar veel puristen van zullen gruwelen.

Maar zet de putters achter de bal en de hosel verdwijnt naadloos in de toplijn, zodat je inderdaad een klassiek look overhoudt. Een klassieke look mét extra stabiliteit. Tja, dan wordt het weer interessant.

In de vorige eeuw geleden speelde het overgrote deel van de tourspelers met bladeputters, die een klassiek uiterlijk combineerden met veel feedback.

Zelfs de beste spelers ter wereld raken echter niet altijd de sweetspot en langzaam maar zeker wonnen de stabielere mallets aan populariteit – intussen heeft naar schatting zestig procent van de tourspelers een malletputter in de tas.

Maar wat als je het hoge moment-of-inertia (de weerstand tegen 'kantelen') van een mallet weet te integreren in een bladeputter, dacht TaylorMade. En voilà, daar waren de Truss putters.

De hosel zit er niet voor de sier, dat is duidelijk. Het driehoekige design is gebaseerd op de sterke geometrische vorm uit de architectuur, die je veel ziet bij bruggen en gebouwen om de stabiliteit te bevorderen.

En dat doet hij ook bij deze putters. Omdat de hosel op twee punten in contact staat met het clubhoofd, draait het clubblad minder snel open als je de bal op de teen raakt. En dat is belangrijk, want volgens onderzoek van TaylorMade raakt de bal in meer dan de helft van de gevallen de 'teenkant' van het midden.

De Truss lijn bestaat uit vier modellen.

De TB1 is een heel-shaft blade met 16º toe-hang die het meest lijkt op een traditionele bladeputter. Als contragewicht voor de hosel zit er acht gram extra gewicht in de teen, wat het MOI verhoogt.

De TB2 is een face-balanced centre-shaft blade, waarbij de hosel over het midden van de toplijn loopt om de stabiliteit te verbeteren.

De TM1 is een heel-shaft mallet met 10º toe-hang, die de Truss hosel combineert met een klassieke malletvorm.

De TM2 is een centre-shaft mallet met minimale offset en een hosel die over de hele toplijn loopt. Deze face-balanced putter is de meest stabiele uit de Truss lijn.

De putters zijn verkrijgbaar met een 33, 34 of 35 inch KBS Stepless Stability shaft met een Lamkin Sink Fit Skinny grip. Elk model heeft een nikkel kobalt finish en is voorzien van een kobaltblauwe Pure Roll insert om de bal sneller aan het rollen te krijgen.

Prijs: € 329

www.taylormadegolf.eu