Van Dam stijgt naar top-20

Lee en Park winnen Vic Open
anne van dam

Zo hard als in Nederland waaide het niet op de slotdag van het ISPS Handa Vic Open, maar de wind speelde ook op de vierde dag van het toernooi van de European Tour en de LPGA een grote rol.

De scores waren hoog en op het leaderboard waaiden sommige spelers figuurlijk weg. Neem Ayean Cho, de koploper van de wedstrijd van de LPGA na drie dagen. Meer dan een 81 wist ze niet op de borden te krijgen. Wie op of net onder par speelde op de slotdag deed zonder meer goede zaken.

Dat gold ook voor Anne van Dam. De enige Nederlander die nog meedeed in Australie opende weliswaar met een bogey, maar klom flink door birdie te maken op vijf, acht en tien. De top-10 lonkte zelfs even, maar bogeys op zeventien en achttien zorgden ervoor dat Van Dam uiteindelijk afscheid nam van Victoria met een verdienstelijke twintigste plaats op zes slagen van winnares Hee Young Park die met -8 - en pas op de vierde extra hole - de zege veiligstelde.

Op het moment dat Park eindelijk afrekende met Choi en Ryu was de winnaar bij de mannen al een tijdje klaar met zijn wedstrijd en het zetten van tientallen handtekeningen. 

Min Woo Lee (zijn zus werd zesde in de wedstrijd van de vrouwen) begon de dag met drie slagen voorsprong en hield stand op de lastige laatste dag waarin hij niet alleen zijn zenuwen (hij won nog niet eerder op het hoogste niveau) moest bedwingen, maar ook de wind. 

Na een bogey op zeventien was zijn voorsprong teruggelopen tot slechts één slag, maar de 21-jarige spelers hield het hoofd koel en besloot de wedstrijd met een prima birdie op de par-5 achttiende voor zijn eerste titel op het hoogste niveau.

'Dat mijn zus en ik hetzelfde toernooi hebben gewonnen is heel bijzonder. Ik wist dat ik een goede kans had al werd ik wel wat zenuwachtig tegen het eind. Ik ben trots hoe ik het bij elkaar wist te houden. Dit is geweldig.'

Wil Besseling en Lars van Meijel misten zaterdag de tweede cut, Darius van Driel was vrijdag al uitgespeeld.

Einduitslag European Tour

Einduitslag LPGA

Laatste nieuws