Deze Week: Sterren naar Los Angeles

Europese Tour even in pauzestand … Anne van Dam speelt Australisch Open … Tiger, Brooks en Rory in Genesis Invitational … Huizing en Van West nog in Zuid-Afrika .. Topamateurs doen mee aan Zuid-Afrikaans Strokeplay Kampioenschap

Riviera Country Club

Europese Tour

Geen wedstrijd op de Europese Tour deze week. Vervolgens staat er een World Golf Championship op het programma (20 – 23 februari), zonder Joost Luiten, die twaalf maanden geleden een fraaie top-10 plaats behaalde. De week daarna (27 februari – 1 maart speelt de Nederlandse nummer een het toernooi dat hij in 2018 won: het Oman Open.

Kalender 2020 Europese Tour



PGA Tour

Toernooi: Genesis Invitational

Data: 13 – 16 februari 2020

Baan: Riviera Country Club, Pacific Palisades, Californië (VS)

Lengte: 6.695

Par: 71

Prijzengeld: $ 9.300.000

Mooie namen: Brooks Koepka, Rory McIlroy, Tiger Woods, Justin Thomas, Xander Schauffele, Patrick Cantlay, Justin Rose,  Dustin Johnson en Phil Mickelson

Nederlanders: Geen

Titelverdediger: J.B. Holmes (VS)

Laatste winnaars: 2019 – J.B. Holmes (VS), 2018 – Bubba Watson (VS), 2017 – Dustin Johnson (VS), 2016 – Bubba Watson (VS), 2015 – James Hahn (VS)

Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 20.00-24.00 uur. Zaterdag en zondag van 19.00-24.00 uur.

Bijzonderheden: Nagenoeg de hele top-10 van de wereldranglijst verzamelt zich op een van de klassieke banen van de PGA Tour: de in 1926 geopende Riviera Country Club. De par-71 parkbaan (foto boven) ligt in het westen van Los Angeles, vlakbij de Stille Oceaan, in de buurt van Sunset Boulevard.

Precisie, daar gaat het om als je wilt scoren op Riviera. De rough is lastig. Die bestaat namelijk uit Kikuyu-gras, dat je onder andere tegenkomt in Zuid-Afrika. Naast de baan lag vroeger een poloveld en het taaie gras was daar prima geschikt voor. In de loop der jaren heeft het Kikuyu-gras zich op de golfbaan genesteld.

De naam is iets veranderd ten opzichte van vorig jaar. Toen was het nog het Genesis Open en nu is het 't Genesis Invitational. Daardoor kon het veld worden teruggebracht tot 120 spelers.

Tiger Woods is gastheer, maar hij heeft het toernooi nog nooit gewonnen. In 1998 verloor hij wel een play-off van Billy Mayfair. Dat was op de Valencia Country Club, omdat Riviera later dat jaar gastheer was van het U.S. Senior Open.

Opvallende holes zijn de par-3 zesde (met een bunker in het midden van de green), de par-4 tiende (kort maar gevaarlijk) en de twaalfde. Onder een van de bomen links van de green zat, zo gaat het verhaal, de acteur Humphrey Bogart vaak tijdens het toernooi. Gewapend met een heupfles gevuld met een alcoholische versnapering.

Riviera was een van de banen in Los Angeles waar veel filmsterren lid waren. Denk naast Bogart aan Bob Hope, Bing Crosby en Gregrory Peck. Ook Walt Disney speelde er af en toe een rondje.

En dan nog dit (I): In 2028 is Riviera de baan waar tijdens de Olympische Spelen om de medailles wordt gespeeld.

En dan nog dit (II): Thomas Pieters won op deze course in 2012 de finale van het Amerikaanse universiteitskampioenschap. Dat is in de VS een titel die telt. Hij was vijf slagen beter dan – om maar een voorbeeld te noemen – Justin Thomas.

Vanaf donderdag 17.00 uur Live Scoring via website PGA Tour



LPGA Tour

Anne van Dam speelde zich afgelopen zondag in het Vic Open met een degelijke laatste ronde naar de gedeelde twintigste plaats. Dat moet motiverend genoeg zijn om deze week (13 – 16 februari) nog beter te presteren in het met 1,3 miljoen dollar gedoteerde ISPS Handa Women’s Australian Open.

Het in 2019 door Nelly Korda gewonnen kampioenschap wordt gespeeld op de baan van Royal Adelaide.

Meer bijzonderheden en vanaf woensdag 23.00 uur Live Scoring via website LPGA Tour



Ladies European Tour

Het circuit maakte onlangs het schema voor 2020 bekend: 24 toernooien – inclusief het Dutch Open op de Rosendaelsche – met een totaal prijzengeld van achttien miljoen euro. Dat alles door een samenwerking met de Europese Tour (mannen) en de LPGA Tour.

Het eerste toernooi wordt van 20 – 23 februari in Australië gespeeld.

Meer bijzonderheden via de website van de Ladies European Tour



Challenge Tour

Toernooi: Dimension Data Pro-Am

Data: 13 – 16 februari 2020

Banen: Fancourt Golf Estate, George (Z-A): The Links, Montagu en Outeniqua

Lengte: 6.638, 6.714 en 6.312 meter

Par: 73 / 72 / 72

Prijzengeld: $ 340.000

Nederlanders: Daan Huizing en Robbie van West

Titelverdediger: Philip Eriksson (Zwe)

Laatste winnaars: 2019 - Philip Eriksson (Zwe), 2018 – Jaco Ahlers (Z-A), 2017 – Paul Lawrie (Sch), 2016 – George Coetzee (Z-A), 2015 – Branden Grace (Z-A)

Bijzonderheden: Dit is een toernooi dat dezelfde formule heeft als bijvoorbeeld de AT&T Pebble Beach Pro-Am van afgelopen week en het Alfred Dunhill Championship in Schotland.

Er doen 180 pro’s mee die zijn gekoppeld aan een van de 180 amateurs. Iedereen speelt een keer op een van de drie banen en de laatste ronde wordt op The Links gespeeld, een zeer hoog aangeschreven baan en misschien wel de beste van Zuid-Afrika. De beste zestig pro’s plus ties halen de cut na 54 holes.

De Dimension Data Pro-Am staat al sinds 1996 op de kalender van de Sunshine Tour en maakt nu voor het eerst (ook) deel uit van de Challenge Tour

Vanaf donderdag 7.00 uur Live Scoring via website Europese Tour



Pro Golf Tour

Na twee toernooien in Egypte wordt het seizoen 2020 voortgezet in Marokko. Van 12 – 14 februari wordt bij Casablanca het Open de Palmeraie gespeeld.

Meer informatie en scoring via website Pro Golf Tour



Alps Tour

Ook dit circuit ‘slaat af’ in Egypte. Eveneens op de Sokhna Golfclub… Daar wordt van 23 – 25 februari het Red Sea Little Venice Open georganiseerd.

Meer informatie via website Alps Tour



Oranje Amateurs

Koen Kouwenaar, Dario Antonisse, Nordin van Tilburg, Bob Geurts en Kiet van der Weele doen van 10 – 13 februari mee aan het Zuid-Afrikaans Strokeplay Kampioenschap op de Firethorn Course van de Randpark Golfclub in Johannesburg. Daar werd een paar weken geleden het Zuid-Afrikaans Open gespeeld.

Coach van de Nederlandse equipe is Taco Remkes.

Volgende week (18 – 21 februari) doen de Nederlanders op de baan van Royal Johannesburg & Kensington ook mee aan het Zuid-Afrikaans Amateur, een matchplaykampioenschap.

Meer informatie en scoring via website Zuid-Afrikaanse Golf Associatie