Door: Martijn Paehlig Fotografie: Getty Images
Afslag op
3

Woods wint The Masters

Veertien jaar na laatste groene jasje vijfde zege op Augusta

Normaal gesproken zijn de laatste uren van het eerste Major van het jaar best zwaar voor de tv-kijkers. Zondagavond laat, voorbij middernacht, is niet voor iedereen weggelegd. Alleen om die reden kan je al zeggen dat de extreem vroege start in verband met verwacht slecht weer een zegen was voor velen, maar het is net zo makkelijk om te zeggen dat niemand in slaap zou zijn gevallen met het wedstrijdverloop zoals zich dat de laatste dag van The Masters ontvouwde.

Het was voor het ingaan van de vierde ronde al dringen aan de top, maar in de loop van de dag werd het alleen maar drukker bovenaan het leaderboard. Met iets meer dan een handvol holes te spelen stonden er een kleine tien man binnen twee slagen van de leider, en met vier holes te spelen stonden er zelfs vier man samen aan kop met -12.

Om te zeggen dat de ontknoping van het toernooi bloedspannend was, was gerust een understatement te noemen.

In het zicht van de haven kwam er echter één man naar voren uit de met sterren gevulde kopgroep. Brooks Koepka, Dustin Johnson, Jason Day, Francesco Molinari, het is maar een greep uit de namen die tot op het laatste moment meededen om de titel.

Maar geen van allen kon op tegen de historische gebeurtenis die aanstaande was, want zó mag de zege van Tiger Woods toch wel genoemd worden. 

Nog maar twee jaar geleden was hij in zó'n slechte fysieke conditie dat zelfs een gang naar het Champions Dinner teveel gevraagd was van het fragiel geworden lijf. Er volgde wéér een operatie, wéér een revalidatie, maar ook wéér een come-back die vorig jaar met het winnen van het Tour Championship al een fraaie bekroning kreeg. 

Er ontbrak echter nog wat. Een volgende Major.

Twee keer was hij dichtbij het afgelopen jaar, maar twee keer bleek dat de 'fear factor' wat van zijn glans verloren had en gingen anderen er met de hoofdprijs vandoor. En ook deze week waren de odds niet per se in zijn voordeel, al was het maar omdat het leaderboard vol stond met Majorwinnaars én hij bij al zijn veertien voorgaande Majors als koploper naar de laatste dag ging. Nog nooit won Woods een Major vanuit een achtervolgende positie.

Tot zondag 14 april 2019.

(Tekst gaat onder de video verder)

 

 

Waar de andere kanshebbers langzaam water begonnen te maken, ging Woods steeds beter spelen. De lach die de hele week zijn gezicht sierde maakte plaats voor zijn oude game-face en met birdies op dertien, vijftien en zestien (centimeters van een hole in one) nam hij alleen de leiding in handen waardoor hij op achttien zelfs een bogey mocht maken om alsnog te winnen.

22 jaar (!) na zijn eerste zege op Augusta National, elf jaar na zijn laatste Majorzege in het U.S. Open van 2008, was het weer raak voor Woods die daarmee zijn vijfde groene jasje pakte en zijn vijftiende Major, nog maar drie minder dan recordhouder Jack Nicklaus. Gaat het dan toch..?

Over dat laatste had niemand het, kort nadat de laatste putt was gevallen. Of er nog één komt, twee, drie of nog meer, het deed er op het moment niet toe.

De pure vreugde van Woods, de aanwezigheid van zijn kinderen en moeder, het oorverdovende 'Tiger, Tiger, Tiger' van de patrons, en natuurlijk het bezoek aan de butler cabin. Dor de zege van Woods in The Masters van 2019 mag zijn come-back nu definitief bijgezet worden als een van de grootste come-backs in welke sport dan ook.

Misschien wel als de allergrootste. Ooit.

 

Einduitslag

Sponsor Nike was er als de kippen bij om een mooi filmpje te lanceren.

 

Later meer

Gerelateerd nieuws