Door: Jan Kees van der Velden
Afslag op
3

Kalender 2019 Europese Tour

Het seizoen begint al eind november in Hong Kong en bestaat uit 48 toernooien in 31 landen en vijf werelddelen.

Flink wat verschuivingen op de kalender van de Europese Tour - en het venijn zit 'm vooral in de staart.

Het KLM Open - de honderdste editie - wordt opnieuw half september georganiseerd 12 -15), voor één keer op The International omdat KLM het feestje per se in de eigen achtertuin wil vieren.

Meteen na ons Open wordt het BMW PGA Championship gespeeld. Het kampioenschap op Wentworth werd de laatste decennia eind mei georganiseerd, maar in die periode bleven te veel Europese topspelers in de VS.

De nieuwe plek op de kalender biedt kansen: het seizoen van de PGA Tour is immers al eind augustus al afgesloten. En waarom zou je niet een week eerder in Nederland spelen om je alvast wat op te warmen?

De oude datum van het BMW PGA Championship is 'overgenomen' door de familie Pieters en de Belgian Knockout. De Europese Tour is van 30 mei tot en met 2 juni te gast op Rinkven.

Bijzonder spijtig is het dat het Open de France na het verliezen van de Chinese hoofdsponsor pas half oktober wordt gespeeld en dat het de status van wedstrijd van de Rolex Series is kwijtgeraakt. Die 'eer' gaat nu naar het Abu Dhabi Championship dat voor half januari op de kalender staat.

Ook het Iers Open, het Schots Open, het BMW PGA Championship, het Italiaans Open, het Turkish Airlines Open, de Nedbank Golf Challenge en het Tour Championship in Dubai behoren tot de lucratieve Rolex Series.

Het Brits Masters leek van de kalender te zijn verdwenen, maar door inspanningen van onder anderen Tommy Fleetwood komt er toch een editie 2019: 9 - 12 mei op de iconische zeebaan van Hillside, de buurman van Royal Birkdale en vlakbij de plaats waar de kleine Tommy ooit woonde.

Als het om de kalender gaat, kent de Europese Tour geen scrupules - dat heeft de historie al vaak bewezen. Terwijl de beschaafde wereld terecht te hoop loopt tegen de heersers in Saoedi Arabië, kondigt topman Keith Pelley vrolijk aan dat er van 31 januari - 3 februari een nieuw toernooi in dat land wordt gespeeld.

Het Midden-Oosten is sowieso in trek: naast de al genoemde toernooien in Abu Dhabi en Saoedi Arabië en de finale in Dubai zijn er de roemruchte Desert Classic, het door Joost Luiten gewonnen Oman Open en - jawel - het Qatar Masters. Die wedstrijd was al door velen opgegeven, maar daar dacht men in de hoofdstad Qatar uiteindelijk toch anders over.

En over twijfelgevallen gesproken: het Spaans Open keert zo goed als zeker terug. Er is al een datum geprikt: 3 - 6 oktober.

Het seizoen 2019 begint al een week na het Tour Championship in Dubai - met het Hong Kong Open. Voor de kerst zijn er ook nog het Australisch PGA, het Mauritius Open, het Zuid-Afrikaans Open en - weer terug na een renovatie van de baan - het Alfred Dunhill Championship.

Na een kerstvakantie van een maand is het Abu Dhabi Championship (16 - 19 januari) het eerste toernooi van het kalenderjaar.

Opvallend is dat het Open van Kenia - twee keer gewonnen door Jan Dorrestein en een keer door Maarten Lafeber - een wedstrijd van de Europese Tour is geworden: 14 - 17 maart op de Karen Golfclub bij Nairobi.
 

Majors

Het seizoen 2019 is het eerste waarin het PGA Championship in mei wordt gespeeld.
The Masters (11 -14 april) opent de rij en daarna volgen het PGA Championship (16 - 19 mei op Bethpage State Park bij New York), het U.S. Open (13 - 16 juni op Pebble Beach) en The Open (18 - 21 juli op Royal Portrush).
 

 World Golf Championships

Ook in het seizoen 2019 zijn er vier: het Mexico Championship (21 - 24 februari), het Dell WK Matchplay in Texas (27 - 31 maart), de FedEx St Jude Classic (25 - 28 juli in Memphis) dat het Bridgestone Invitational 'vervangt' en het HSBC Champions (31 oktober - 3 november in Shanghai).

 

Volledige kalender 2019

 

Gerelateerd nieuws